Doktor Kanser

Biji Aprikot - Banyak Kelebihannya!!!

Go down

Biji Aprikot - Banyak Kelebihannya!!!

Post  farmashealth on Fri Sep 23, 2011 5:21 am

Berdasarkan buku "World without Cancer", tulisan G.Edward Griffin, biji aprikot mentah mrngandungi kadar kepekatan B17 yang tertinggi berbanding biji-biji buah yang lain. Biji aprikot amat berkhasiat dan ia menjadi makanan kaum Hunza untuk bebas dari kanser, sihat dan lanjut usia sehingga lebih 120 tahun. Antara nutrien yang banyak terdapat pada biji aprikot ialah enzim amygdalin atau laetrile atau disebut vitamin B17.

Tugas B17 ini hanyalah memusnahkan sel asing dan mengeluarkannya melalui perkumuhan. B17 terdapat dalam banyak makanan, malangnya tabiat pemakan kita hari ini telah mengenepikan dan mengurangkan penggunaan B17 yang rasanya agal pahit, tetapi berkesan mencegah kanser.

Selain daripada biji aprikot, B17 juga boleh didapati dalam almond pahit, pie apple, biji anggur, millet (yang sekarang ini digantikan dengan gandum yang kurang B17), broad beans, sengkuang, oren, ubi kayu, kacang hijau, keledek dan betik. Juga terdapat di dalam sesetengah rumput seperti gandum dan tunas.

B17 pertama kali diekstrak dan diberi nama 100 tahun dahulu malah telahpun didaftarkan di dalam pharmacological sebagai ubatan tidak bertoksin. Namun terdapat racun yang terperangkap yang dinamakan cyanide seperti garam harian yang mempunyai sodium tetapi tidak merosakkan tisu manusia, ia tidak beracun seperti garam dan gula yang kita makan hari ini.

Biji aprikot mentah mempunyai kandungan B17 yang tertinggi di antara bijian yang lain. Biji aprikot hanya berkhasiat dalam bentuk mentah, tidak dimasak, tidak dipanggang atau dibekukan. Untuk menghilangkan rasa pahit apabila memakan biji aprikot ini, anda boleh memakannya bersama buah-buahan lain seperti kismis, kurma dan buah-buahan lain segar yang lain.

Anda juga boleh menghancurkannya menggunakan mesin pengisar dan taburkan biji aprikot yang telah dikisar ke atas salad buah-buahan. Bagi yang tidak menyukai rasa pahitnya, kini sudah ada di pasaran bentuk kapsul dan minuman pracampur.

B17 akan hanya bertindak balas pada sel yang tidak normal dalam badan manusia termasuk sel kanser, tumor, jerawat ataupun buasir. Enzim yang terdapat dalam sel kanser dapat membuka kunci amygdalin maka terhasillah tindakbalas metabolik badan yang berkanser dan cyanide tersebut memasuki aliran darah yang mana secara semulajadi akan di nuetralkan oleh hati.

Jika anda mengambil biji aprikot untuk tujuan pencegahan kanser, cukup dengan mengambil 10 - 20 biji dalam sehari. Dapatkan makanan dan air yang paling berkhasiat serta udara yang sihat dan segar, dan sentiasa memasukkan biji aprikot ke dalam diet pemakanan anda.
avatar
farmashealth
Admin

Posts : 14
Join date : 15/09/2011
Age : 33
Location : Bandar Baru Bangi

View user profile http://farmashealth.forumms.net

Back to top Go down

setuju.

Post  kecix on Fri Sep 23, 2011 5:25 am

biji apricot mmg bnyak khasiat nya...
avatar
kecix

Posts : 5
Join date : 22/09/2011

View user profile

Back to top Go down

Kajian tentang B17

Post  farmashealth on Tue Oct 04, 2011 5:24 am

Puak Hunza di pergunungan banjaran Pakistan, kebanyakan mereka hidup sehingga 120 tahun. Makanan utama puak Hunza adalah biji-bijian aprikot yang tinggi dengan vitamin B17. Kajian oleh pihak saintis turut kagum apabila mereka memiliki kesihatan yang tinggi dan tidak pernah mendengar mengenai penyakit kanser, dan tiada seorang pun sejak beribu-ribu tahun diserang penyakit kanser.

Hari ini pihak saintis mula sedar bahawa diet makanan kita bernutrisi rendah dan tiada zat pembina daya tahan badan seperti binatang liar yang hidup di hutan dan puak Hunza yang mempunyai diet yang hebat di mana nutrisi seperti vitamin B17 beratus kali lebih tinggi dari purata diet orang di negara maju atau di bandar mahupun di Malaysia.

Sebenarnya kompaun vitamin B17 ini boleh diperolehi dengan banyaknya secara semulajadi di seluruh dunia pada lebih 100 jenis tumbuhan boleh dimakan. Tetapi disebabkan zaman yang serba moden dan kian pesat membangun, kebanyakan bahan makanan diproses dengan mengetepikan khasiat dan nutrisi-nutrisi pembina antibodi dan tinggi kandungan tambahan yang boleh menjejaskan kesihatan dan sistem daya tahan badan.
avatar
farmashealth
Admin

Posts : 14
Join date : 15/09/2011
Age : 33
Location : Bandar Baru Bangi

View user profile http://farmashealth.forumms.net

Back to top Go down

Re: Biji Aprikot - Banyak Kelebihannya!!!

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum